horizontal rule

WIJN MAKEN

(CHATEAU DU PETIT)

horizontal rule

Inhoud:

bulletInleiding
bulletJaar 1993
bulletJaar 1994
bulletJaar 1995
bulletJaar 1996
bulletJaar 1997 tot en met 1999
bulletJaar 2000

 

Inleiding:

In 1993 is Anton begonnen met het maken van wijn. Toen Anton en Ankie in hun huidige huis gingen wonen stond er in de tuin een wijnrank (Glorie van Boskoop). De druiven werden alleen gegeten als ze niet door de vogels geroofd waren. In 1992 hebben Anton en Ankie Monier Nassar ontmoet waarmee ze zeer goede vrienden werden. Monier heeft als hobby wijn maken van alles waar je maar wijn van kan maken. Hij heeft Anton gestimuleerd om van deze druiven wijn te maken. Begonnen werd om het snoeien van de wijnrank onder de knie te krijgen. Hierdoor kon de wijnrank uitgroeien tot zulke proporties dat een behoorlijke wijnproductie kon worden verwezenlijkt. Het maken van wijn is een kunst apart maar met de hulp van Monier heeft Anton het goed onder de knie gekregen. Zo is het merk "CHATEAU DU PETIT" ontstaan dat een lichtrode kleur heeft. Natuurlijk worden de flessen voorzien van een afsluitdop en een eigen etiket.

 

terug naar boven

Jaar 1993:

De wijn is zeer helder en uitstekend van smaak. De smaak is iets te zoet voor Anton maar niet voor Ankie. De eerste productie leverde 6 flessen wijn op. Met 14% alcohol kan je spreken van een koppige wijn. De zuur graad is 9,5 wat hoog is maar normaal voor dit jaar. De volgende keer zal Anton minder suiker toevoegen.

 

 

 

 

 

terug naar boven

Jaar 1994:

Bij de meting op 5-11-94 was met Anton's meter het zuurgraad 9. De wijn is gekeurd door de heer Montagne en goed bevonden. Bij de heer Montagne koopt Anton veel wat nodig is om wijn te maken. Hij vond hem wel zurig maar goed van smaak. Zijn zuurmeting gaf 8 aan terwijl 8,5 normaal is dit jaar. Het advies was de wijn te bottelen zonder toevoeging van sulfiet omdat de wijn zeer helder was. In dit geval moeten de flessen goed gespoeld worden met sulfiet zonder te drogen. Sulfiet is normaal nodig om de gisting te stoppen. De wijn moet wel +/- 6 maanden liggen. Het zuur kristalliseert dan voor een deel tot zuursteen. Er kan wel een flesje met Kerst gedronken worden! De wijn is bijgekleurd met "Kermijn rood" (1 gram per 9 liter). Normaal is 1 gram per 10 liter. Volgend jaar toch iets meer suiker? Dan krijgen we iets meer alcohol (nu 11%) en wordt hij iets zoeter. De uiteindelijke zuurgraad is 8 en dit keer heeft Anton 10 flessen wijn.

 

terug naar boven

Jaar 1995:

De eerste fles van 5 liter is zeer helder. Bij het overhevelen van de tweede fles van 5 liter is er te veel bezinksel mee gekomen. Hierdoor is hij troebel. Deze fles moet wel even blijven staan voordat hij weer overgeheveld kan worden. De smaak bij het overhevelen is erg goed. De wijn heeft 12,5% alcohol en een zuurgraad van 7,2. Anton heeft het toevoegen van suiker nu onder de knie. De suiker hoeveelheid is dus goed!! Naast de 13 flessen wijn zijn er ook drie kleine flesjes wijn gemaakt.

 

 

 

 

terug naar boven

Jaar 1996:

De druiven zijn geplukt op 6-10-1996. Vervolgens zijn de trossen ingevroren. Na ontdooiing zijn de druiven in de open gisting gegaan. Het alcohol percentage bleek te laag. Volgens Monier moet je bij het begin het soortelijkgewicht meten. Aan de hand van dit gegeven kan je dan de hoeveelheid suiker aanpassen. Omdat dit jaar het weer niet zo goed is geweest moest er dus meer suiker in. Anton heeft nu een soortelijkgewicht meter gekocht. Aan de hand van het soortelijkgewicht is vast te stellen hoeveel suiker er bij moet om de juiste zoeting te krijgen. Het soortelijkgewicht is 1000. Bij het drinken van de wijn blijkt dat hij licht mousserend is. Dit komt waarschijnlijk door het toevoegen van suiker vlak voor het bottelen om een nog betere zoeting te krijgen. Deze suiker heeft een tweede gisting in de fles veroorzaakt. Hij is daardoor wel erg lekker. De uiteindelijke productie is 14 flessen met 11,5% alcohol en een zuurgraad van 9.

terug naar boven

 

Jaren 1997 tot en met 1999:

Ondanks dat er veel druiven aan de struik zitten, zijn er in 1997 problemen met de groei. Veel bladeren vertonen een aantasting met galmijt. Er zijn witte plekken op de bladeren te zien. Na juli gaat het fout met de druiven. Hele trossen drogen uit en verschrompelen. Als Anton uiteindelijk de oogst binnen haalt is er nog maar 4055 gram over. Dit is een derde van de verwachte oogst. De druiven zijn ingevroren voor verdere verwerking. Om toch meer wijn te krijgen werd 7170 gram witte druiven gekocht om toe te voegen. Het totaal gewicht werd toen +/- 11000 gram. De kwaliteit van de wijn was zo slecht dat er niet verder is gegaan met het bottelen van de wijn.

In 1998 en 1999 is er geen wijn gemaakt. De ziekte was nog steeds aanwezig en Anton had door het slechte verloop van Ankie's ziekte ook geen tijd om wijn te maken.

 

terug naar boven

Jaar 2000:

Dit jaar heeft Anton om goede druiven te krijgen een speciale druiven bemesting toegepast. (Intratuin) Het resultaat was uitstekend ondanks dat er toch weer galmijt optrad. Tegen de schimmel is wel een aantal keren gespoten met upareen. De druiven zijn dit jaar niet ingevroren maar direct verwerkt. Nu verliep alles prima. Bij het overhevelen was de smaak van de wijn erg goed. Het uiteindelijke resultaat was 12 flessen wijn met 12,5% alcohol en een zuurgraad van 6.

 

 

 

 

terug naar boven

Laatst bijgewerkt op: zondag 17 mei 2015

 

Menu Generated By: OpenCube NodeFire - www.opencube.com