horizontal rule

  Vakantie Texel 2020

horizontal rule

inhoud:

bulletInleiding
bulletTexel
bullet Historie
bullet Het ontstaan van Texel
bullet Strandjutten
bullet Den Hoorn
bullet Den Burg
bullet De cocksdorp
bullet De Koog
bullet Oudeschild
bullet De Eiland Galerij
bullet Eierland
bullet 't Horntje

Inleiding:

Door de Corona (Covid 19) crisis hadden we besloten onze vakantie naar Noord Europa dit jaar uit te stellen. Kreta in het najaar is ook geen optie. Om er toch even uit te zijn besloten we van de mooie nazomer te genieten en 14 dagen naar Texel te gaan. Deze spontane actie leidde ons naar de camping Loodsmansduin bij Den Hoorn. Daar hadden we een superplaats (onze eigen bubbel) in een duinpan met heel veel ruimte rond ons en aansluiting voor televisie. We namen de fietsen mee want Texel is een echt fietseiland.

terug naar boven 

Texel:

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. Het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks is onderdeel van de gemeente Texel. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km².

De 7 dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur. Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden bezit Texel een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten, en niet te vergeten net zoveel schapen als mensen. Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat uit meer dan een kwart van het eiland. En ook in het midden van Texel en langs de Waddenzee liggen veel natuurgebieden. Daarnaast troffen we overal op het eiland overblijfselen aan van de roerige geschiedenis van Texel.

terug naar boven 

Historie

Texel heeft een rijke en dynamische geschiedenis. De eerste menselijke sporen op het eiland dateren uit het Mesolithicum, 8000 - 4500 voor Christus. In 1415 verkreeg Texel stadsrechten. Een hoogtepunt beleefde Texel in de 17e en 18e eeuw, toen de handelsschepen zich op de Reede van Texel lieten bevoorraden voor hun lange reizen. Een dieptepunt was de Opstand der Georgiërs in april/mei 1945, de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de rest van Nederland al was bevrijd, werd op Texel nog een bloedige strijd gevoerd tussen de Duitsers en in opstand gekomen Georgische soldaten. We brachten een bezoek aan de begraafplaats van de Georgische soldaten.

terug naar boven 

Het ontstaan van Texel

Texel werd in 1170 een eiland toen het tijdens de Allerheiligenvloed van het vasteland werd gescheiden. Het landschap van Texel wijkt sterk af van dat van de andere Waddeneilanden. Die bestaan voornamelijk uit zand- en duingebied. Op Texel bleef in de ijstijd een dikke keileemlaag achter, waardoor de bodem veel vruchtbaarder is en het landschap zich anders kon ontwikkelen.

terug naar boven 

Strandjutten

Jutten is het op strand zoeken naar aangespoelde spullen. Vroeger was dit voor Texelaars dé manier om hout te sprokkelen, om te gebruiken als brandstof of bouwmateriaal. Tegenwoordig wordt deze traditie nog hobbymatig uitgevoerd. Vroeger was het jutten zeer lucratief. Ladingen waren niet stevig verankerd en schepen verloren in een storm nog wel eens de macht over de zee. Tegenwoordig hebben schepen hun materiaal goed verankerd en komt het nog maar zelden voor dat er waardevolle spullen aanspoelen. Toch gaat het Texelse juttersbloed nu harder stromen als er een storm wordt voorspeld. In alle vroegte -en vaak nog als het donker is- gaan de jutters de volgende dag naar het strand om de kustlijn af te speuren. Wij bezochten het Maritiem- en Juttersmuseum Flora waar al meer dan 75 jaar bijzondere vondsten worden verzameld. Strandvonderij Jutten is bij wet verboden. Het is namelijk zo dat aangespoelde objecten onder het beheer van de strandvonderij vallen. Op Texel zijn er zes hulp-strandvonders en is er één strandvonder: de burgemeester. De hulp-strandvonders speuren regelmatig het strand af en bergen de waardevolle spullen. Daarna wordt de eigenaar opgespeurd. Als die niet te traceren is, worden de spullen openbaar verkocht door gemeente Texel.

terug naar boven 

Den Hoorn

Wij hadden gekozen voor de camping Loodsmansduin vlak bij Den Hoorn De Hoorn is het meest zuidelijke dorp van Texel. Voordeel is dat het maar 15 minuten rijden is vanaf de pont. Typerend voor Den Hoorn zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen. Ook het meest gefotografeerde object van Texel staat er: het beroemde hervormde kerkje met een witte toren. In het voorjaar ligt Den Hoorn tussen de kleurige bloembollenvelden. Je kunt er ook overal bloembollen kopen. Ook wandelend kunt u vanuit het dorp een leuk rondje langs de velden maken. Voor ons was Den Hoorn het startpunt van vele fiets- en autotochten.

terug naar boven 

Den Burg

We fietsten naar Den Burg de 'hoofdstad' van Texel. Ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars woont er. Het is dan ook niet zo gek dat het een levendig dorp is. Den Burg heeft veel te bieden. Je vindt er leuke winkels, gezellige terrassen, goede restaurants, maar ook historische panden en een museum. De protestantse kerk 'De Burght' aan de Binnenburg is beeldbepalend voor Den Burg. Je vindt er ook een mix van bekende winkelketens en bijzondere winkeltjes die het winkelhart zo leuk maken. Wij genoten van een biertje en broodje op een vriendelijk terras. Het plaatselijke bier is uitstekend te drinken.

terug naar boven 

De cocksdorp

Hét symbool van Texel bevindt zich in de nabijheid van Cocksdorp: de vuurtoren! Symbool van het eiland De ruim 150 jaar oude vuurtoren is bijna 35 meter hoog. Tegenwoordig is de toren ingericht als museum met een interessante expositie op de weg naar boven. Daar wacht een fenomenaal uitzicht over de Wadden. Op het uitgestrekte strand bij de vuurtoren wordt veel gevliegerd met meerlijnige vliegers en buggy's. Aan de waterkant liggen regelmatig zeehonden al zagen wij die niet. Wij dronken hier een Texels biertje en aten een lekkere lunch  Päivi liep nog even naar de ver weg gelegen zee. Het Waddengebied staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere natuur.

terug naar boven 

De Koog

We bezochten De Koog. De Koog is de badplaats van Texel. Alleen een duinenrij scheidt het dorp van het strand en de zee. Het dorpscentrum is gezellige en heeft vele leuke winkeltjes, terrassen, restaurants en cafés. Ook de omgeving is aantrekkelijk. Het dorp ligt op loopafstand van verschillende natuurgebieden met prachtige fiets- en wandelpaden. Wij maakten gebruik van de supermarkten. Vlak bij De Koog is ook het Ecomare Natuurmuseum & zeehondenopvang. Wij fietsten van Den Hoorn dwars door de fraaie bossen en duinen naar Ecomare. Ecomare brengt je dichtbij de natuur van de kust en zee en laat je begrijpen dat natuurlijke rijkdommen kwetsbaar zijn. Aan deze missie wordt gewerkt via voorlichting, educatie en de opvang van vogels en zeehonden. Maar ook in het centrum besteden ze veel zorg aan de natuur en het milieu. Dat is de reden waarom het zijn beloond met het Green Key- certificaat.

terug naar boven 

Oudeschild

Wij bezochten Oudeschild het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Eb en vloed kunnen in de haven rustig hun gang gaan. Een aantal keer per jaar stijgt het water zo hoog dat de kade overstroomt. Maar daar wordt een Oudeschilder niet warm of koud van. Wij dronken en aten wat aan de gezellige haven om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe waterpomp omdat de oude keuren vertoonde.

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters. Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee en de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Reede beleven in Kaap Skil. Visserij De Texelse vissersvloot telt nog zo'n 30 kotters. Die zorgen voor veel reuring op de haven. De vissers zijn in het weekend vaak op de wal bezig met het boeten van netten en het plegen van onderhoud. Daarnaast kun je uiteraard heerlijk vis eten bij de haven! Het dorp Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw. De VOC-schepen, die voor de Reede van Texel lagen, zorgden voor handel en welvaart. Door de Skilsloot werden met kleine bootjes de vaten drinkwater van de waterputten bij buitenplaats Brakestein naar de wachtende schepen op de Rede van Texel vervoerd. Deze waterputten bevonden zich net buiten Oudeschild en werden de 'Wezenputten' genoemd, omdat zij eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. Van de oorspronkelijke vijf putten zijn er nog twee over. Die hebben nu de status gemeentelijk monument. Op de Reede van Texel wachtten in die tijd dikwijls tientallen schepen op gunstige wind om het ruime sop te kiezen. Het vertrek vanaf Texel vormde het begin van vele ontdekkings-, oorlogs- en handelsreizen. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de schepen die voor Oudeschild lagen. Zoals de ramp op Kerstavond 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder. Een van de reders die schade ondervond van deze ramp, Roemer Visscher, vernoemde zijn in 1594 geboren dochter naar de ramp: Maria Tesselschade. Kaap Skil.

terug naar boven 

De Eiland Galerij

Wij bezochten De Eiland Galerij. Dit is een creatie van beeldend kunstenaar Niek Welboren. Al in 1978 nam hij het initiatief om de voormalige buurtschool van Zuid-Eierland een kunstzinnige bestemming te geven. Zijn gerealiseerde droom is inmiddels de langst bestaande tentoonstellingsruimte voor kunst op Texel. Met behoud en vooral herstel van de oorspronkelijke stijlelementen heeft hij het karakteristieke gebouw uit 1912 omgebouwd en heringericht tot atelier en tentoonstellingsruimte. In de loop der jaren ontstond een “Eiland voor kunst”, een levenswerk, dat zonder meer uniek te noemen is. In het sfeervolle gebouw gaan de schilderijen van Niek Welboren sinds 1994 harmonisch samen met de keramische sculpturen van partner Kerstin Edelmann waarvan we er een kochten. Ook in de organisch vormgegeven tuin wordt haar keramiek op originele wijze gepresenteerd. Wij waren in het bijzonder geïnteresseerd in de Moa voor de Galerij.

Bijna drie eeuwen geleden, op 1 augustus 1721, vertrok de toen 62 jarige Jacob Roggeveen met een vloot van de West Indische Compagnie van de Reede van Texel. Met drie zeilschepen ging men op zoek naar “Het Onbekende Suydtland,” een toen vermoed continent, dat Roggeveen met deze expeditie hoopte te vinden ergens ten westen van Zuid-Amerika. Nieuw land, waar men handelsposten dacht op te kunnen zetten, werd nooit gevonden. Wel was het Jacob Roggeveen, die met Pasen 1722 als eerste Europeaan voet aan wal zette op een klein vulkanisch eiland in De Stille Oceaan. Sinds die tijd is het eiland, dat al eeuwen werd bewoond door Polynesiërs, bekend als Paaseiland, Als handelspost was het voor de W.I.C. niet interessant. Jacob Roggeveen kwam teleurgesteld en berooid terug in Holland. De expeditie was mislukt en zijn hoop om het Suydtland te vinden (gebaseerd op de ideeën en zeekaarten van zijn vader) was vervlogen. Voor de bewoners van Paaseiland was de wereldreis van Roggeveen vanaf de Reede van Texel, de reden om 250 jaar later met het bestuur van Texel in contact te treden. In 1972 werd door de bestuurders van Paaseiland voorgesteld om een zusterband tussen de eilanden aan te gaan. Later werd wens weer opgepakt door Niek Welboren, die al sinds zijn jeugd, na het lezen van Thor Heyerdahl’s “Aku Aku”, droomde van een reis naar Paaseiland. Het duurde tot 1990 tot het wat meer gestalte kreeg. Het plan om op Texel een beeld te laten maken door een kunstenaar van Paaseiland werd met enthousiasme begroet en beeldhouwers stonden bijna in de rij. Het was moeilijk om de meest geschikte te kiezen, want bijna iedereen op het eiland hakt en snijdt. De keuze voor de een boven de ander bleek zeer gevoelig te liggen. Het werd Bene Aukara Tuki Pate, ooit door de bewoners van Rapa Nui verkozen tot de beste beeldhouwer van van het eiland. Hij deelde het idealisme van Niek om de culturele verbinding op kunstzinnige wijze vorm te geven. Met “De Dromer van Rapa Nui” in Eierland, de neus in de richting van het kleine vulkanische eiland in de Stille Oceaan, is Texel voor altijd verbonden met “De navel van de wereld”! Een tijdloos symbool, maar bijna historisch.

terug naar boven 

Eierland

Het noordelijke deel van Texel heet Eierland. Het omvat de gelijknamige polder en De Cocksdorp. Dit deel van Texel wordt Eierland genoemd omdat de vogeleieren er in het voorjaar voor het grijpen lagen.

Eierland, dat vroeger Eijerland of Eyerland heette, maakte tot de 13e eeuw deel uit van Vlieland. Tussen Texel en Vlieland lag het Anegat, ongeveer op de plek waar nu De Slufter is. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat werd Eierland een echt zelfstandig eiland. Pas in de 16e eeuw werd Texel met Eierland verbonden, toen het Anegat dichtslibde en op deze zandbank een zanddijk werd aangelegd.

In de Eierlandse polder is ook Texel Airport gevestigd. Deze grasbaan werd in 1937 in gebruik genomen. Het vliegveld is er nog steeds en is hoofdzakelijk in gebruik bij de kleine luchtvaart. We bezochten het vliegveld en zagen hier vele mensen een duosprong maken. Ook vertrokken hier vele rondvluchten.

terug naar boven 

't Horntje

Als laatste bestemming fietsten we naar 't Horntje een dorpje direct naast de aanlegsteiger van de pont naar Den Helder. Het is zo klein dat je er voor bij was voor je het zag. 't Horntje is ontstaan als nieuwe haven van De Hoorn toen de haven was dichtgeslipt.

terug naar boven 

 

 

 Laatst bijgewerkt op: dinsdag 03 november 2020

Menu Generated By: OpenCube NodeFire - www.opencube.com