horizontal rule

Thor Heyerdahl

horizontal rule

inhoud:

bullet

Inleiding

bullet

Studies en interesse

bullet

De expedities

Inleiding

Thor Heyerdahl (Larvik, 6 oktober 1914 - Colla Micheri, 18 april 2002) was een Noors antropoloog. Hij probeerde met een aantal bijzondere en opvallende expeditiereizen aan te tonen dat vertegenwoordigers van heel oude culturen, zoals de Eskimo's en de indianen, al met elkaar in contact gekomen kunnen zijn. Hij schreef vele boeken en biografieŽn. Van het boek De Kon-Tiki expeditie maakte hij ook  een documentaire waarvoor hij in 1951 een Oscar kreeg. Thor Heyerdahl is vele malen gedecoreerd. Hij overleed op 18 april 2002 aan een hersentumor op de leeftijd van 87 jaar.

terug naar boven  

Studies en interesse

Heyerdahl studeerde van 1933-1936 zoŲlogie en geografie aan de universiteit van Oslo. Tijdens een poging, samen met zijn vrouw Liv, een jaar op een natuurlijke wijze te leven op het geÔsoleerde eiland Fatu Hiva van de Marquesaseilanden (ook de Markiezeneilanden genoemd) in de Stille Oceaan, raakte hij geÔnteresseerd in de cultuur van PolynesiŽ.

Wat hem vooral intrigeerde was een overeenkomst tussen de legendarische PolynesiŽr Tiki en een held uit de voor-Incatijd, Kon-Tiki. Deze laatste was volgens een oude legende in circa 500 Zuid-Amerika ontvlucht omdat hij slachtoffer van een massamoord dreigde te worden. De Noor besloot te bewijzen dat migranten uit Zuid-Amerika zich in die tijd reeds in PolynesiŽ hadden kunnen vestigen.

In de Tweede Wereldoorlog deed Heyerdahl dienst bij de Noorse paratroepen. Daarna begon hij zijn eerste expeditiereis voor te bereiden.

terug naar boven  

De expedities

De Kon-Tiki in het gelijknamige museum in Oslo Op 28 april 1947 begon Heyerdahl met vijf mede-opvarenden zijn zeereis van Peru naar PolynesiŽ op een vlot van balsahout, dat hij de Kon-Tiki noemde. De constructie van dat vlot had hij zelf geleid. Het vaartuig was gebouwd naar Incamodel. Ze deden 101 dagen over deze reis, waarin ze, afhankelijk als ze waren van de stroming en de wind, al meanderend 6880 km aflegden. Ze landden uiteindelijk op het atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-PolynesiŽ. Het boek dat Heyerdahl daarover schreef werd een bestseller. Jaren later bewees DNA-onderzoek onomstotelijk dat de voorouders van de PolynesiŽrs uit AziŽ komen.[1]

In 1953 volgde een expeditie naar de Galapagoseilanden en in 1955-56 naar Paaseiland.

In de jaren zestig experimenteerde Heyerdahl met de bouw van een boot van Egyptisch papyrusriet van circa 17 meter lengte, die hij naar de Egyptische zonnegod Ra noemde. Hij construeerde de boot naar oud-Egyptisch ontwerp en wilde ermee bewijzen dat men met de middelen die men toen had een oceaan kon oversteken.

In 1969 mislukte een poging om met zes mede-opvarenden in de Ra I de overtocht te maken. Ze bleven steken op slechts 1000 km van het einddoel. Het lukte Heyerdahl wel in 1970, met de papyrusboot Ra II. Daarmee voer hij in 56 dagen van Marokko naar Barbados, dat hij op 12 juli bereikte. De Ra II is te bezichtigen in het Kon-Tikimuseum te Oslo.

De Ra II In 1978 maakte Heyerdahl een rieten boot naar oud Sumerisch voorbeeld, waarmee hij van SyriŽ naar India wilde varen. Deze Tigrisexpeditie brak hij echter abrupt af in Djibouti. Uit protest tegen de oorlog in de Hoorn van Afrika verbrandde Heyerdahl daar het vaartuig eigenhandig.

Van 1982 tot en met 1984 leidde hij een expeditie naar de Maldiven, van 1986 tot 1988 naar Paaseiland en in 1988 tenslotte naar Peru.

In 1991 onderzocht Heyerdahl een groep steenhopen bij GŁŪmar en ontdekte dat het niet zomaar steenhopen waren, maar piramides.

Hoewel sommige tochten mislukten, bewees het welslagen van een aantal van dit soort primitieve oceaanreizen volgens Heyerdahl dat mensen uit het oude Egypte en Peru deze en andere delen van de wereld kunnen hebben bezocht, lang voordat westerse ontdekkingsreizigers dat deden. Zijn theorieŽn werden door veel wetenschappers niet serieus genomen, maar dat deed niets af aan zijn algemene populariteit.

terug naar boven  

 

 Laatst bijgewerkt op: donderdag 24 maart 2016

Menu Generated By: OpenCube NodeFire - www.opencube.com