horizontal rule

  Saunabouw  

horizontal rule

inhoud:

bulletInleiding
bullethet plan
bulletvoorbereiding
bulletde bouw
bullet uiteindelijk resultaat

Inleiding:

Anton heeft kennis gemaakt met de Finse sauna. Diverse keren heeft hij samen met Päivi de sauna bezocht. Veel vrienden, zoals Mika en Serpa in Finland, maar ook verschillende vrienden in Nederland beschikken over een sauna. Het zomerhuis in Finland is wel heel bijzonder. Daar loop je van de sauna direct het glasheldere water van het meer in. We kunnen ook gebruik maken van de sauna bij het Finse Huis in Rotterdam. Dus werd het plan geboren om ook het huis in Zoetermeer van een Finse sauna te voorzien. 

terug naar boven 

Het plan:

Waar zou de sauna het best geplaatst kunnen worden. Binnenshuis is er te weinig ruimte. Dan maar in de tuin. Het werd dus een buitensauna. De plaats was al bekend In de dode hoek tegenover het tuinhuisje was plaats genoeg en daar zag je het ook niet vanuit het huis. Vervolgens werd er druk op het internet gezocht naar een geschikte sauna. Dat viel nog niet mee, omdat de door ons gewenste leverancier maar geen informatie verstrekte.

De kant en klare buiten sauna's hebben het probleem van een zadeldak dat te veel oversteekt en een afwateringsprobleem geeft. Ook de kleedruimte is meestal erg krap, zodat je er niet tussen de saunagangen door kunt zitten. 's Winters is het wel noodzakelijk dat je binnen kunt zitten.

Uiteindelijk werd besloten om een blokhut te plaatsen, waarin een saunacabine geplaatst kon worden. De blokhut heeft een lessenaarsdak, waardoor de blokhut tegen de muur geplaatst kan worden, zodat ruimte wordt bespaard en er geen afwateringsprobleem optreedt.

De keuze viel op de Cardival Mono blokhut type Andorra.

De grenen blokhut wordt uitgerust met een deur met glas die rechts geplaatst wordt. Tevens zal een raam aan de zijkant worden geplaatst. Het dak wordt voorzien van rode singels. Het hout wordt groen geïmpregneerd. De extra ramen zorgen ervoor dat vanuit de sauna een mooi uitzicht op de tuin wordt verkregen.

Voor de saunacabine viel de keuze op Merk Karibu. Houtsoort vuren. Breedte 196 cm, diepte 151 cm, hoogte 200 cm en wanddikte 68 mm.

Een paneelsauna van Karibu is snel en gemakkelijk te plaatsen en warmt sneller op dan een massieve sauna.
Een elementsauna wordt opgebouwd uit losse panelen met daartussen een isolatie met een dampwerende laag. Ze zijn snel en eenvoudig te monteren door de panelen op een raamwerk te bevestigen.

Houtsoort: Nordische Fichte (vuren) 
Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort voor een saunacabine. Deze Noord-Europese houtsoort heeft door zijn langzame groei een fijne vezelstructuur en bevat weinig hars en heeft kleine, vaste kwasten.

Wanddikte: 68 mm (13 mm hout - 42 mm isolatie met speciale aluminiumfolie - 13 mm hout)
Een Karibu elementsauna bevat 2 zichtzijden (de voorkant en 1 zijkant), waarvan zowel de binnen- als de buitenkant van het paneel zijn afgewerkt met 13 mm speciaal softline profielhout. De andere 2 zijden zijn aan de binnenzijde afgewerkt met 13 mm speciaal softline profielhout en aan de buitenzijde met hardboard. 

Saunadeur: bronskleurig veiligheidsglas 64 x 173 cm (doorgang), 78 cm (totale breedte)

Toebehoren:
- espenhouten ligbanken;
- 1 espenhouten hoofdsteun;
- kachelscherm;
- montagemateriaal;
- opbouwbeschrijving.

Om een goede aansluiting op de cabine te garanderen werd gekozen voor de Karibu 9 kW saunakachel met een Karibu modern externe sauna controle unit.

Karibu Saunakachel 9 kW (59318)

Merk Karibu. Breedtemaat 41 cm, diepte 50 cm en hoogte 37 cm.
De energiebesparende saunakachel. Het materiaal van hoge kwaliteit en het strakke design zijn kenmerkend voor deze Plug & Play ovens. 


Specificaties:
- temperatuurregeling 40-125 °C;
- 18 kg stenen;
- spanning: 380 V;
- vermogen: 9 kW.

Karibu Saunabesturing Modern (52946)

Merk Karibu. Breedte 25 cm, diepte 8 cm en hoogte 20 cm.
Saunabesturing voor de Moderne Finse Saunakachel:
- elektronische bediening;
- 7-segment display met timer;
- temperatuurregeling 40-125 °C;
- storingsmelder;
- begrensd tot 6 uur;
- temperatuurbegrenzer 140 °C;
- spatwaterdicht.

terug naar boven 

Voorbereiding:

De hovenier werd gevraagd om dat deel van de tuin te kappen en bestrating aan te brengen, waar de blokhut zou komen te staan. Anton verplaatste zelf de drainage pijpen, zodat een optimale ruimte ontstond.

terug naar boven 

De bouw:

Blokhut

De blokhut werd in een meer dan een ton zwaar pakket op zaterdag 16 januari 2016 geleverd. Met veel moeite is het enorme pakket in de garage gekregen. De Motor Mover kwam er aan te pas en samen met een kooiaap lukte het wel. Dinsdag is samen met vriend Bert aan de bouw van de blokhut begonnen. Aan het einde van de dag is de blokhut voor de zekerheid toch maar met een zeil afgedekt. Woensdag zijn alleen veel schroeven en nieten verwerkt en werd de deur afgehangen. Dank Rachel voor je hulp daar waar Anton te breed voor is. Alleen het dak nog, dat komt donderdag. Dan komt ook Bert weer helpen. Dank aan Cardival, want het pakket zit geweldig in elkaar.

 

Hoogste punt van de sauna bereikt. Finse vlag in top!!

Vrijdag 22 januari op Päivi's verjaardag is de blokhut om 14:30 uur gereed gekomen. Net op tijd, want het ging regenen.

Elektriciteit

Voor de elektrische aansluiting is een krachtstroom aansluiting (3 fase) noodzakelijk. Gekozen is voor een grondkabel vanuit de meterkast naar de blokhut. Inmiddels is deze kabel met behulp van Rob gelegd. Het was namelijk noodzakelijk het nodige kruipwerk in de kruipruimte te verrichten. Zijn pastuur is daar uitstekend geschikt voor. In de meterkast is een aparte groep voor de sauna gecreëerd. Hiervoor is een aardlekautomaat geplaatst.

Een aardlekautomaat is een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar. Een aardlekautomaat hoeft dus niet aangesloten te worden op een aardlekschakelaar en heeft een eigen aardlekbeveiliging. Bij een te hoge lekstroom zorgt de aardlekautomaat ervoor dat de juiste groep spanningsloos wordt gemaakt, zodat kortsluiting, met mogelijk brand tot gevolg, wordt voorkomen.

3 fase aardlekautomaat

Chint 3 fase aardlekautomaat B 16A 30mA 3P+N.
Aantal polen: 3P+N
Nominale stroom: 16A
Aanspreekstroom: 30 mA
Nominale afschakelvermogen IEC 60947-2: 6kA
Karakteristiek: B
Breedte: 76mm

Saunacabine 

Dinsdag 16 februari 2016 zijn de saunacabine, saunakachel en accessoires afgeleverd.

De volgende fase van de saunabouw kan beginnen. Deze cabine komt in de blokhut die al gereed is. De eerste saunagang komt in zicht.

Maandag 22 februari 2016 zijn we begonnen met de bouw van de saunacabine. Helaas ondervonden we nogal wat vertraging, doordat de maatvoering niet helemaal goed bleek. Anton heeft met de Dremel de 2 slechte sleuven aangepast. Dat koste veel tijd, maar uiteindelijk paste alles uitstekend.

Morgen het dak erop en vervolgens alle afwerklatten monteren. 

Het dak zit er op. Tevens de nodige afwerkingen aangebracht. Ook vandaag was het niet makkelijk. Er waren weer aanpassingen noodzakelijk. Nu even rust met veel spierpijn.

De volgende fase is afgerond na een dag van hard werken. Geen hulp vandaag, maar toch goed opgeschoten. Banken, kachel, saunalamp en temperatuurvoeler geïnstalleerd. De controle unit voorbereid. Wel een probleem met de stijfheid van de voedingskabel. Morgen eerst maar een andere kopen. Het kachelscherm is veel te groot en moet worden aangepast.

 

Het passend maken van het kachelscherm was een hele klus en kostte een hele middag. Toch vreemd, dat als de kachel en de saunacabine van hetzelfde merk zijn, er niets past. Ook het onderste bed heeft Anton aangepast, omdat de Karibu constructie geen enkele zin had. Nu kunnen we er gebruik van maken. Het licht in de blokhut is aangelegd en de gehele elektrische installatie is getest en goedgekeurd. Het handvat van de deur is best mooi en de temperatuurmeter kan stout genoemd worden. Het einde komt in zicht.

Nu nog de blokhut wat opleuken. Kapstokhaken aanbrengen. Van wat overgebleven hout maakte Anton een plateau voor drankjes en een opstapje voor in de sauna. Päivi had nog een opschepbakje, bijbehorende lepel en twee stoeltjes. IKEA leverde twee matjes voor op de vloer en een stoffen hangkastje aan het plafond. Een paars afvalemmertje kwam van Lidl. Een door Päivi zelf gemaakt gordijntje completeerde het geheel.

terug naar boven 

Het uiteindelijke resultaat:

Op 5 maart 2016 heeft Anton, samen met zijn Love, de sauna officieel in gebruik genomen. Alles werkt perfect. Heerlijk genoten onder het genot van een Finse Lonkero.

Het was een prachtig project dat toch in een vrij korte bouwtijd van 6 weken tot stand is gekomen. De voorbereiding nam meer tijd in beslag. Zo kostte het maken van het plan en uitzoeken van de diverse bouwelementen zo'n twee maanden.

Het was een "eye opener" te ervaren dat het niet de Duitsers maar de Belgen zijn die veel grondiger tewerkgaan. 

Het was voor Anton goed om te ervaren dat hij het bouwen nog steeds niet verleerd is. Met name de inventiviteit die nodig is om alle problemen op te lossen heeft hij nog steeds in zich.

Na onze eerste ervaring werden toch nog enige aanpassingen aangebracht. Zo bleek het noodzakelijk om de blokhut goed te ventileren en we wilden toch ook een betere positie van het onderste bed. De vloer werd eens goed schoongemaakt, want die was behoorlijk vuil geworden na alle bouwactiviteiten. Opleuken met een bloemen hangzak completeerde het geheel.

terug naar boven 

 

 Laatst bijgewerkt op: vrijdag 11 maart 2016

Menu Generated By: OpenCube NodeFire - www.opencube.com